مفاهیم پایه ارز دیجیتال

بلاک چین چیست و چه کاربردی دارد ؟

بلاک چین به نوعی یک پایگاه داده توزیع شده است که بین شبکه‌های کامپیوتری به اشتراک گذاشته می‌شود. به عنوان یک پایگاه داده، یک بلاک چین اطلاعات را به صورت الکترونیکی در قالب فایل‌های دیجیتال رمز نگاری شده ذخیره می‌کند. بلاک چین‌ها بیشتر به خاطر نقش حیاتی خود در سیستم‌های ارزهای دیجیتال، مانند بیت کوین، برای حفظ غیر متمرکز بودن تراکنش‌ها شناخته می‌شوند.

نوآوری بلاک چین به این صورت است که امنیت تراکنش‌ها و اطلاعات جابه‌جا شده‌ را تضمین می‌کنند و بدون نیاز به شخص ثالث مانند یک دولت یا یک بانک، قابل اعتماد هستند.

تفاوت بلاک چین با دیتابیس معمولی

یکی از تفاوت‌های کلیدی بین یک پایگاه داده معمولی و یک بلاک چین، نحوه ساختار داده‌ها است. یک بلاک چین اطلاعات را با هم در گروه‌هایی به نام بلوک جمع‌آوری می‌کند که مجموعه‌ای از اطلاعات را در خود نگه‌می‌دارد. بلوک‌ها دارای ظرفیت‌های ذخیره‌سازی خاصی هستند و هنگامی که پر می‌شوند، بسته می‌شوند و به بلوک پر شده قبلی متصل می‌شوند و زنجیره‌ای از داده‌ها را تشکیل می‌دهند که به نام زنجیره بلوکی شناخته می‌شود. تمام اطلاعات جدیدی که به دنبال آن بلوک تازه اضافه شده است در یک بلوک تازه تشکیل شده کامپایل می‌شود که پس از پر شدن نیز به زنجیره اضافه می‌شود.

بلاک چین چیست

یک پایگاه داده معمولاً داده‌های خود را در جداول ساختار می‌دهد، در حالی که یک بلاک چین، همانطور که از نامش پیداست، داده‌های خود را به تکه‌هایی (بلوک‌هایی) که در کنار هم قرار گرفته‌اند ساختار می‌دهد. این ساختار داده به طور ذاتی یک خط زمانی برگشت‌ناپذیر از داده‌ها را زمانی که به صورت غیرمتمرکز پیاده‌سازی می‌شوند، ایجاد می‌کند. هنگامی که یک بلوک حافظه‌اش پر می‌شود، در زنجیره قرار می‌گیرد و بخشی از این خط اطلاعات می‌شود.

بلاک چین چیست و نکاتی مهم در مورد آن

بلاک چین نوعی پایگاه داده مشترک است که با یک پایگاه داده معمولی در نحوه ذخیره اطلاعات متفاوت است. بلاک چین، داده‌ها را در بلوک‌هایی ذخیره می‌کند و سپس از طریق رمزنگاری آنها را به یکدیگر مرتبط می‌کند.

با ورود داده‌های جدید، آنها وارد یک بلوک دیگر می‌شوند. هنگامی که بلوک با داده‌های ورودی پر شد، به بلوک قبلی زنجیر پیوند می‌خورد که باعث می‌شود داده‌ها به ترتیب زمانی به هم متصل شوند.

انواع مختلفی از اطلاعات را می‌توان در یک بلاک چین ذخیره کرد؛ اما رایج‌ترین استفاده تا کنون به عنوان یک پایه برای تراکنش‌ها بوده است.

در مورد بیت‌کوین، بلاک چین به ‌صورت غیر متمرکز استفاده می‌شود تا هیچ فرد یا گروهی کنترل آن را نداشته باشند، در واقع به نوعی همه کاربران به طور جمعی کنترل تراکنش‌ها را در دست دارند.

بلاک چین‌های غیرمتمرکز، تغییر ناپذیر هستند؛ به این معنی که وقتی داده‌های وارد یک بلوک می‌شوند، برگشت آنها امکان‌ناپذیر است. در ارز دیجیتال بیت کوین، این به این معنی است که تراکنش‌ها به طور دائم ثبت می‌شوند و برای همه قابل مشاهده هستند.

بلاک چین چیست و چگونه کار می‌کند؟

هدف بلاک چین این است که اجازه دهد اطلاعات دیجیتال ثبت و توزیع شود، اما امکان ویرایش آن وجود نداشته باشد. به این ترتیب، بلاک چین پایه و اساس غیرقابل تغییر برای سوابق تراکنش‌ها است. زیرا نمی‌توان آنها را تغییر داد، حذف کرد یا از بین برد؛ به همین دلیل است که بلاک چین‌ها به عنوان فناوری توزیع شده (DLT) نیز شناخته می‌شوند.

بلاک چین چیست
بلاک چین چیست

مخترع بلاک چین کیست

فناوری بلاک چین برای اولین بار در سال 1991 توسط استوارت هابر و دبلیو اسکات استورنتتا، دو محققی که می‌خواستند سیستمی را پیاده‌سازی کنند که نمی‌توان در آن مهرهای زمانی اسناد را دستکاری کرد، مطرح شد. اما تقریباً دو دهه بعد، با راه‌اندازی بیت کوین در ژانویه 2009، بلاک چین اولین کاربرد واقعی خود را داشت و به طور گسترده به مورد استفاده قرار گرفت.

بلاک چین اولین بار به عنوان یک پروژه تحقیقاتی در سال 1991 پیشنهاد شد، مفهوم بلاک چین قبل از اولین کاربرد گسترده آن در سال 2009 استفاده شد. استفاده از بلاک چین از طریق توسعه‌ی ارزهای دیجیتال مختلف، برنامه‌های کاربردی مالی غیرمتمرکز (DeFi) گسترش یافته است. همچنین توکن‌‌های (NFT) و قراردادهای هوشمند از این فناوری استفاده می‌کنند. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتری درباره nft می‌توانید مقاله NFT چیست بیتمینو را مطالعه کنید.

غیر متمرکز بودن بلاک چین چیست

تصور کنید که یک شرکت دارای یک سرور با 10000 کامپیوتر است که برای نگهداری تمام اطلاعات حساب مشتری خود از پایگاه داده  استفاده می‌کند. این شرکت دارای یک ساختمان انبار است که تمامی این کامپیوترها را در زیر یک سقف قرار داده و کنترل کامل هر یک از این کامپیوترها و تمامی اطلاعات موجود در آنها را در اختیار دارد.

با این حال، این سناریو دارای یک نقطه ضعف است. اگر برق آن مکان قطع شود چه اتفاقی می‌ افتد؟ اگر اتصال اینترنتی آن قطع شود چه؟ اگر آتش سوزی رخ دهد چه؟ اگر یک اشتباه انسانی رخ دهد چه؟

کاری که یک بلاک چین انجام می‌دهد این است که اجازه می‌دهد داده‌های نگهداری شده در آن پایگاه داده در بین چندین شبکه در مکان‌های مختلف پخش شوند. این نه تنها باعث تسریع سرعت می‌شود، بلکه ماندگاری داده‌های ذخیره‌شده در آن را نیز حفظ می‌کند. اگر کسی بخواهد تراکنشی را در یک نمونه از پایگاه داده تغییر دهد، گره‌های دیگر تغییر نخواهند کرد و در نتیجه از انجام اشتباهات انسانی جلوگیری می‌کند.

اگر یکی از کاربران رکورد تراکنش‌های بیت کوین را دستکاری کند، همه گره‌های دیگر به یکدیگر ارجاع می‌دهند و به راحتی گره را با اطلاعات نادرست مشخص می‌کنند. این سیستم به ایجاد نظم دقیق و شفاف از رویدادها کمک می‌کند. به این ترتیب، هیچ بلوکی در شبکه نمی‌تواند اطلاعاتی را که در آن نگهداری می‌شود، تغییر دهد.

کاربرد های مختلف بلاک چین چیست

با توجه به دلایلی که در بالا توضیح دادیم، اطلاعات و تاریخچه (مانند تراکنش‌های یک ارز دیجیتال) برگشت‌ناپذیر است. این امکان برای یک بلاک چین نیز وجود دارد که در انواع دیگری از اطلاعات مانند قراردادهای قانونی، هویت‌های ایالتی یا موجودی محصول یک شرکت مورد استفاده قرار بگیرد.

همچنین اعتبار سنجی یکی دیگر از توانایی‌های این فناوری است و پاسخ مناسبی برای سوال بلاک چین چیست است. برای اعتبار سنجی ورودی‌ها یا رکوردهای جدید در یک بلوک، اکثریت توان محاسباتی یک شبکه غیرمتمرکز باید با آن موافقت کنند. برای جلوگیری از اعتبارسنجی تراکنش‌های بد یا هزینه‌های مضاعف توسط هکر‌ها، بلاک‌ چین‌ها با یک مکانیسم توافقی مانند اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام (PoS) ایمن می‌شوند.

نکته کلیدی که در اینجا باید به آن توجه داشت این است که بیت کوین صرفاً از بلاک چین به عنوان وسیله‌ای برای ثبت شفاف‌تر کل پرداخت‌ها استفاده می‌کند؛ اما بلاک چین، در تئوری، می‌تواند برای ثبت تغییرناپذیر در هر نوع داده استفاده شود.

همانطور که در بالا مورد بحث قرار گرفت، این فناوری می‌تواند به شکل معاملات، رای در انتخابات، موجودی محصولات، شناسه‌های ایالتی، اسناد مربوط به خانه‌ها و موارد دیگر باشد.

شفافیت تراکنش‌ها در بلاک چین

به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بودن بلاک چین، همه‌ی تراکنش‌ها را می‌توان با داشتن یک شبکه شخصی یا با استفاده از کاوشگرهای زنجیره بلوکی که به هر کسی اجازه می‌دهد، تراکنش‌های انجام شده را به صورت زنده مشاهده کند؛ یعنی گزارش تراکنش‌ها به طور واظح و لایو قابل رویت است.

به عنوان مثال، فرض کنیم که یک صرافی‌ هک شده است؛ یعنی جایی که انسان‌ها بیت کوین یا دیگر ارز های دیجیتال خود را نگه داری کرده‌اند، مورد نفوذ قرار گرفته است. هکرها معمولا کاملاً ناشناس هستند، اما بیت کوین‌هایی که آنها استخراج کرده‌اند، به راحتی قابل ردیابی است.

البته، سوابق ذخیره شده در بلاک چین بیت کوین (و همچنین اکثر ارز‌های دیجیتال) رمزگذاری شده است. این بدان معنی است که فقط صاحب یک تراکنش می‌تواند آن را رمزگشایی کند تا هویت خود را آشکار کند (با استفاده از یک جفت کلید عمومی و خصوصی)؛ در نتیجه، کاربران بلاک چین می‌توانند با حفظ شفافیتف، ناشناس باقی بمانند.

پس ما تا به اینجا به سوال بلاک چین چیست و کاربرد بلاک چیست پاسخ دادیم و در ادامه‌ می‌خواهیم امنیت آن را مورد بررسی قرار بدهیم؛ پس با ما همراه باشید.

آیا بلاک چین امن است؟

فناوری بلاک چین به چندین دلیل امن و قابل اعتماد است. برای شروع، بلوک‌های جدید همیشه به صورت خطی و زمانی ذخیره می‌شوند. به این معنی که آنها همیشه به “انتهای” بلاک چین اضافه می‌شوند. پس از اضافه شدن یک بلوک به انتهای زنجیره بلوک، بازگشت به عقب و تغییر محتویات بلاک بسیار دشوار است مگر اینکه اکثریت شبکه برای انجام این کار به اجماع رسیده باشند.

این به این دلیل است که هر بلوک حاوی هش خاص خود به همراه هش بلوک قبل از خود و همچنین مهر زمانی ذکر شده قبلی است. کدهای هش توسط یک تابع ریاضی ایجاد می‌شوند که اطلاعات دیجیتال را به رشته‌ای از اعداد و حروف تبدیل می‌کنند. اگر آن اطلاعات به هر نحوی ویرایش شود، کد هش نیز به طور کامل تغییر می‌کند.

برای مثال فرض کنید که یک هکر، که شبکه‌ای را در شبکه بلاک چین اجرا می‌کند، می‌خواهد یک بلاک چین را تغییر دهد و ارز دیجیتالی را از دیگران بدزدد. اگر بخواهند نسخه تکی خود را تغییر دهد، آن بلاک کپی شده دیگر با داده دیگران همخوانی ندارد.

هنگامی که دیگران دیتا‌های خود را به یکدیگر ارجاع می‌دهند، می‌بینند که این یک کپی نامعتبر است و در زنجیره مشخص می‌شود و نسخه آن هکر به‌عنوان یک بلاک نامشروع و نامعتبر کنار گذاشته می‌شود.

موفقیت در چنین هکی مستلزم آن است که هکر به طور همزمان 51 درصد یا بیشتر از نسخه‌های بلاک چین را کنترل و تغییر دهد تا کپی جدید آنها به نسخه اکثریت و در نتیجه به زنجیره مورد اعتماد تبدیل شود. چنین حمله‌ای همچنین به مقدار زیادی پول و منابع نیاز دارد، زیرا آنها باید محاسبات همه بلوک‌ها را دوباره انجام دهند.

با توجه به اندازه بسیاری از شبکه‌های ارزهای دیجیتال و سرعت رشد آنها، هزینه انجام چنین هک و شاهکاری احتمالا غیر ممکن خواهد بود. این سناریو نه تنها بسیار گران و پرهزینه است، بلکه احتمالاً بی‌نتیجه خواهد بود. همچنین انجام چنین کاری به اسانی ممکن نیست، زیرا اعضای شبکه شاهد تغییرات شدید در بلاک چین هستند.

سپس اعضای شبکه به نسخه جدیدی از زنجیره می‌روند که تحت تأثیر هک قرار نگرفته است. این امر باعث می‌شود که ارزش نسخه مورد حمله توکن کاهش پیدا کند و در نهایت حمله را بی‌معنا می‌سازد؛ زیرا هکر کنترل یک دارایی بی‌ارزش را در اختیار دارد.

بررسی ارز دیجیتال بیت کوین در مقابل بلاک چین

بلاک چین و بیت کوین

ارز دیجیتال بیت کوین بر پایه بلاک چین ساخته شده است. ساتوشی ناکاموتو، خالق نام مستعار بیت کوین، در یک مقاله تحقیقاتی در مورد معرفی ارز دیجیتال، از آن به عنوان «سیستم نقدی الکترونیکی جدید که کاملاً همتا به همتا و بدون نیاز به شخص ثالث قابل اعتماد است» یاد کرده است.

در بلاگ بیتمینو بخوانید : ساتوشی چیست

پس از درک سوال بلاک چین چیست توسط انسان‌ها، امروزه در حال حاضر، ده‌ها هزار پروژه به دنبال پیاده‌سازی بلاکچین‌ها به روش‌های مختلف برای کمک به جامعه به غیر از ثبت تراکنش‌ها هستند. به عنوان مثال، به عنوان راهی برای رای دادن ایمن در انتخابات دموکراتیک بلاک چین گزینه مناسبی است.

ماهیت تغییرناپذیری بلاک چین به این معنی است که رای گیری تقلبی بسیار دشوارتر می‌شود. به عنوان مثال، یک سیستم رأی‌گیری می‌تواند به گونه‌ای کار کند که برای هر شهروند یک کشور یک ارز دیجیتال یا توکن صادر شود.

سپس به هر نامزد یک آدرس کیف پول خاص داده می‌شود و رای دهندگان رمز یا رمزارز خود را به آدرس هر نامزدی که می‌خواهند به آن رای دهند ارسال می‌کنند. ماهیت شفاف و قابل ردیابی بلاک چین هم نیاز به شمارش آرای انسانی نیست و هم توانایی شیادان را برای دستکاری در برگه‌های رای فیزیکی از بین می‌برد.


در بیتمینو بخوانید : بیت کوین چیست و با بهترین کیف پول های بیت کوین آشنا شوید


بلاک چین چیست و بررسی نهایی آن

شاید برای شما جالب باشد که بلاک چین‌ها به عنوان یک فناوری مخرب در بخش مالی و به ویژه در کارکردهای پرداخت و بانکداری به شمار می‌روند. با این حال، عملکرد بانک‌ها با بلاک چین‌های غیرمتمرکز بسیار متفاوت هستند. به نوعی می‌توان گفت که این دو سیستم کاملا باهم در تضاد هستند.

در جواب به سوال بلاک چین چیست و کاربرد بلاک چین چیست، می‌ توان ساعت‌های زیادی صحبت کرد و این فناوری را مورد بحث قرار داد. اما شما باید این را بدانید که امروزه جدا از ارزهای دیجیتال، فناوری بلاک چین در ذخیره سازی اطلاعات کاربران بسیار زیاد کاربرد دارد. نرم افزار‌های زیادی از این فناوری برای ایمن‌سازی دیتابیس خود استفاده می‌کنند.
همچنین در مقاله زیر لیست بهترین ارز های دیجیتال ارزان قیمت را برای شما معرفی کرده‌اییم که می‌توانید از آن‌ها برای خرید و فروش استفاده کنید.

سوالات متداول:

1) یک مثال ساده از بلاک چین چیست؟

بلاک چین‌ها اطلاعات مربوط به تراکنش‌های پولی را با استفاده از ارزهای دیجیتال ذخیره می‌کنند، اما انواع دیگری از اطلاعات مانند ردیابی محصول و سایر داده‌ها را نیز ذخیره می‌کنند. به عنوان مثال، محصولات غذایی را می‌توان از لحظه ارسال، در تمام طول سفر و تا زمان تحویل نهایی ردیابی کرد.

2) کدام کشور بهترین فناوری بلاک چین را دارد؟

سنگاپور یک کشور پیشرو در پذیرش بلاک چین است و دولت سرمایه‌گذاری زیادی در تحقیق و توسعه بلاک چین انجام می‌دهد. به دلیل شرایط نظارتی مطلوب، سنگاپور به کانونی برای عرضه اولیه سکه (ICO) تبدیل شده است، به طوری که بسیاری از کسب و کارها، بلاک را چین انتخاب می‌کنند تا در این کشور شروع به فعالیت کنند.

3) بزرگترین توسعه دهنده بلاک چین کیست؟

IBM یکی از محبوب‌ترین شرکت‌های توسعه بلاک چین است که در ایالات متحده آمریکا مستقر است. راه‌حل‌های آن‌ها فناوری دفتر کل توزیع‌شده و بلاک چین را ترکیب می‌کند و امکان تبادل داده‌های قابل اعتماد و اتوماسیون گردش کار را فراهم می‌کند.

تحریریه

بیتمینو فعالیت رسمی خود را در سال 1399 بصورت برای افزایش آگاهی مردم در زمینه ارز دیجیتال آغاز نموده است و سعی دارد مرجعی برای مطالعه آخرین اخبار و آموزش های مربوط به ارز دیجیتال برای فارسی زبانان شود.و همچنین قصد دارد تا ابزار هایی مانند قیمت لحظه ای و دیگر ابزار های ارز دیجیتال را بصورت رایگان در اختیار عموم قرار دهد.

نوشته های مشابه