مفاهیم پایه ارز دیجیتال

استیک کردن یا استیکینگ (Staking) چیست؟

اگر شما هم جزو میلیون‌ها نفری هستید که به ترید در بازار کریپتو کارنسی علاقمند هستند، به احتمال بیشتر از 99 درصد با عبارت استیک (Stake)، یا استیکینگ (Staking) برخورد کرده‌اید.

واژه استیک، به معنی سهام است. پس استیکینگ یعنی سهام گذاری! اما مگر بازار ارزهای دیجیتال، امکان خرید و فروش سهام دارند؟ مسلما نه! سهام‌گذاری در بازار کریپتوکارنسی با بورس و فارکس متفاوت است؛ در استیک، شما مقداری از ارز دیجیتال تان را در والت خود قفل می‌کنید.

با انجام این کار، شما هم به تامین امنیت شبکه کمک کرده‌اید و هم بر اساس تعهد توسعه دهندگان رمز ارز مذکور، مقداری بین 5 تا 20 درصد سود دریافت می‌کنید.

تا اینجا یک توضیح کلی برای سوال استیک چیست یا همان استیک کردن چیست ارائه کردیم. اگر می‌خواهید به صورت کامل جواب این سوال را دریافت کنید و با این روش درآمدزایی از ارزهای دیجیتال آشنا شوید، پس تا انتهای این مطلب را با دقت بخوانید!

استیک چیست؟ یا همان Stake

شاید با خواندن چند خط بالایی، به این نتیجه رسیده باشید که استیکینگ، نوعی جایگزین ارزان قیمت برای ماینینگ است؛ اما باید بگوییم که کاملا اشتباه فکر کرده‌اید!

زمانی که ارزهای دیجیتال را در والت خودتان قفل می‌کنید، در واقع به امنیت شبکه ارز دیجیتال مورد نظر کمک می‌کنید! این کار، باعث می‌شود علاوه بر امنیت شبکه، عملکرد آن نیز وابسته به همین کوین‌های استیک شده باشد. با انجام این کار، شما از طرف تیم سازنده ارز دیجیتال مورد نظر، پاداش دریافت می‌کنید.

استیک چیست
استیک چیست

با Stake ارزهای دیجیتال، می‌توانید یک درآمد جانبی مناسب برای خودتان فراهم کنید! برای مثال، اگر 100 واحد از یک ارز دیجیتال 10 دلاری را با میانگین سود 10 درصد در هر ماه استیک کنید، هر ماه چیزی در حدود 100 دلار (حدودا 2.500 میلیون تومان) پاداش دریافت می‌کنید.

اگر قیمت ارز دیجیتال (استیک شده)، افزایش پیدا کند، مقدار سود دریافتی شما هم بیشتر می‌شود!

معمولا درصد زیادی از افراد، ارز دیجیتال خود را در کیف پول ارز دیجیتال قفل می‌کنند. البته که تعدادی از صرافی‌های مطرح، خدمات Staking را به کاربران مختلف ارائه می‌دهند و آنها را تشویق به انجام این کار در پلتفرمشان می‌کنند.

درست است که هر صرافی ارز دیجیتال، تعداد زیادی متخصص امنیتی دارد که امنیت پلتفرم را تامین کنند؛ اما امنیت صرافی‌ها در برابر امنیت والت‌ها؟ مسلما والت‌ها امنیت بیشتری را دارند.

کدام ارز دیجیتال، قابلیت سهام گذاری دارد؟

بگذارید در یک جمله، جواب این سوال را بدهم: ارزهای دیجیتالی که از الگوریتم اثبات سهام (PoS) استفاده می‌کنند!

تعداد ارزهای دیجیتال مبتنی بر الگوریتم اثبات سهام زیاد است. تعداد قابل توجهی از این ارزها، جزو موارد شناخته شده و معتبر کریپتو کارنسی هستند. ارزهایی مثل اتریوم 2.0، کاردانو، پولکادات، تزوس، ترون، الگورند و….

هر کدام از این موارد، شرایط و مقررات خاصی برای Stake دارند. برخی می‌گویند باید تعداد خاصی از توکن شبکه را در اختیار داشته باشید یا دیگری می‌گوید باید در نظرسنجی‌های شبکه شرکت کنید و خلاصه هرکدام سازی می‌زنند!


در بیتمینو بخوانید :


درصد پاداش‌های اهدایی نیز متفاوت است. برای مثال، در صورتی که در شبکه پولکادات استیک کنید، سودی در حدود 13 درصد دریافت خواهید کرد یا در صورت قفل کردن توکن شبکه الگورند، در حدود 7 درصد سود دریافت می‌کنید. هر شبکه، درصد خاصی سود پرداخت می‌کند و حتی ممکن است این میزان، در بازه‌های زمانی مختلف متفاوت باشد.

مثلا ممکن است نرخ سود 13 درصدی فعلی پولکادات در دو هفته دیگر به 10 درصد برسد یا اینکه حتی افزایش پیدا کند!

در چه پلتفرمی استیک کنیم؟

حالا که با ماهیت اصلی استیک و ارزهایی که قابلیت استیکینگ دارند، آشنا شدید، بهتر است پلتفرم‌ هایی که خدمات استیک را به کاربران ارائه می‌دهند بشناسید.

استیکینگ چیست ؟
استیکینگ چیست ؟

برای استیک، شما 4 پلتفرم مختلف را در اختیار دارید:

صرافی‌های ارز دیجیتال

به لطف تعداد بسیار زیاد کاربرانی که از صرافی‌های ارز دیجیتال استفاده می‌کنند، صرافی‌ها در حال تبدیل شدن به یک پلتفرم همه کاره کریپتو کارنسی هستند. امروزه تعدادی از صرافی‌های مطرح مانند بایننس (Binance)، کوین بیس (Coin Base)، کوکوین (KuCoin) و تعدادی دیگر از صرافی‌ها، خدمات استیکینگ را به کاربران ارائه می‌دهند.

والت‌های نرم افزاری

والت‌های نرم افزاری یا گرم، نمونه‌ای از والت‌های ارز دیجیتال هستند که به صورت برنامه‌های موبایل، دسکتاپ و تحت وب موجودند. یکی از صدها خدمات این والت‌ها، این است که امکان استیک ارز دیجیتال را فراهم می‌کنند. به عبارت دیگر، شما می‌توانید به سادگی با استفاده از این والت‌ها، ارز دیجیتال مدنظرتان را استیک کنید.

بسیاری از والت‌ها از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند؛ اما بهتر است از والت‌های معتبر و پراستفاده که از امنیت و اعتبار بالایی برخوردارند، استفاده کنید. تراست والت (اندروید و iOS)، اکسودوس والت (موبایل و دسکتاپ) و اتمیک والت (موبایل و دسکتاپ)، نمونه‌ای از والت‌های معتبرند.

کیف پول تراست ولت

شما می‌توانید با نصب و راه اندازی کیف پول تراست ولت و بعد از آن خرید ارز دیجیتال و انتقال آن به والت خود فرایند استیکینگ را به راحتی انجام دهید. نرم افزار تراست والت برای سیستم عامل اندروید و آی او اس طراحی شده است و شما با استفاده از این دو سیستم عامل می‌توانید کیف پول را نصب کنید.

شما در تراست ولت می‌توانید ارزهای دیجیتالی را مثل ترون و الگوراند و وی چین را به راحتی استیک کنید و درآمدی مناسب کسب کنید.

مشاهده قیمت ترون و قیمت وی چین در سایت بیتمینو بصورت دقیق

Exodus

کیف پول بعدی که شما می‌توانید با کمک آن کار استیکینگ را انجام دهید، اکسودوس نام دارد که یکی از معروفترین کیف پول‌های موجود در دنیای ارزهای دیجیتال به حساب می‌آید. این کیف پول بر خلاف کیف پول قبلی، یعنی تراست ولت برای سیستم عامل‌های دسکتاپ (مک، ویندوز و لینوکس) نیز در دسترس است و اگر خواستید می‌توانید در کامپیوتر از این کیف پول استفاده کنید.

البته ناگفته نماند که اکسودوس فیلتر است و شما برای اینکه بتوانید از این کیف پول استفاده کنید باید با فیلتر شکن به اینترنت وصل شوید و سپس برنامه را باز کنید. این کیف پول نیز مانند تراست ولت به شما اجازه می‌دهد تا فرایند استیکینگ را به راحتی و با کمک بخش اختصاصی این فرایند که در داخل کیف پول قرار داده شده است انجام دهید. شما برای استیکینگ ارزهایی مثل کاردانو، کازماس، vechain و تعدادی از ارزهای دیگر می‌توانید از اکسودوس استفاده کنید.

والت‌های سخت افزاری

شاید کمی باورش سخت باشد؛ ولی با استفاده از والت‌های سخت افزاری مثل لجر و ترزور نیز می‌توانید دارایی‌هایتان را استیک کنید. البته انجام این کار در والت‌های سخت افزاری، کمی سخت‌تر از والت‌های نرم افزاری است.

روش کار این گونه است که فرد سهام گذار، باید در یک بازه زمانی مشخص دارایی‌ها را در والت نگهداری کند. اگر جابجایی در این ارزها صورت بگیرد، استیکینگ متوقف شده و هیچ پاداشی دریافت نخواهد شد.

پلتفرم‌های دیفای (DeFi)

در پلتفرم‌های دیفای، کمی اوضاع متفاوت است. در اینجا ما با دو موضوع جدید تحت عناوین استخراج نقدینگی و کشت سود مواجه هستیم.

استخراج نقدینگی یا Liquidity Mining، در واقع تزریق داوطلبانه نقدینگی به پلتفرم دیفای مورد نظر است. در این روش، فرد داوطلب می‌تواند نقدینگی یک پلتفرم را با استفاده از دارایی‌هایش تامین کند. او باید دارایی مورد نظر را در استخر نقدینگی پلتفرم مورد نظر اضافه کرده و بخشی از کارمزدهای پرداختی سایر کاربران را به عنوان سود برداشت کند.

کشت سود یا Yield Farming نیز یکی دیگر از روش‌های استیک در پلتفرم‌های غیر متمرکز است. کشت سود در واقع شامل تعدادی استراتژی ترکیبی مختلف است که باعث می‌شود سود سپرده شده در پلتفرم مورد نظر، به بالاترین حد خود برسد. گرچه این روش، معایبی نیز دارد.

تعدادی از پروژه‌هایی که در آنها می‌توانید از این دو روش برای استیک دارایی‌هایتان استفاده کنید را در زیر آورده‌ایم:

آینده استیکینگ

همانطور که احتمالا در مقاله متوجه شده باشید استیکینگ نسبت به ماینینگ عمل بهتری به حساب می‌آید. این نکته به این دلیل است که شما با استیکینگ هزینه کمتری نسبت به خرید یک ماینر خواهید داشت. در ضمن این عمل شما با محیط زیست سازگار است و این کار شما برای محیط زیست ضرری نخواهد داشت. البته علت اینکه استیکینگ در حال حاضر بسیار معروفتر شده این است که اتریوم با آپدیت جدیدی که داده است، الگوریتم خود را از الگوریتم اثبات کار که همان ماینینگ است به استیکینگ تغییر داده است؛ بدین ترتیب علاقمندان به اتریوم نیز رو به استیکینگ آورده‌اند.

در ضمن دنیای دیفای و غیر متمرکز در چند سال اخیر پیشرفت زیادی داشته‌اند و این موضوع باعث شده است تا استیکینگ نیز در دنیای ارزهای دیجیتال بیشتر رایج شود. شاید بپرسید که استیکینگ چه ربطی به دیفای و دنیای غیر متمرکز کریپتوکارنسی دارد. در جواب این سوال شما باید بگوییم که استیکینگ یکی از عمل‌های اصلی دنیای دیفای به حساب می‌آید و بیشترین کاربرد استیکینگ در این بخش است.

در نهایت بهتر است دقت داشته باشید که دچار کلاهبرداری‌های این بخش نشوید؛ چون بعضا ممکن است اتفاق بیفتد که بعضی از افراد کلاهبردار با وعده سود زیاد در استیکینگ و سهام گذاری شبکه‌های جدیدی را ایجاد کنند و با تبلیغات گسترده‌ای که انجام می‌دهند شما را گول بزنند و سرمایه شما را به یغما ببرند. پس بهتر است قبل از هر سرمایه گذاری و استیکینگ به صورت دقیق پروژه را بشناسید و طبق تحلیل‌های خودتان از شرایط استیکینگ یک ارز خاص تصمیم بگیرید که می‌خواهید استیکینگ را انجام دهید یا خیر؛ زیرا این موضوع تعیین می‌کند که شما از استیکینگ ارزهای دیجیتال خود سود ببرید یا دچار ضرر شوید.

جمع بندی

در این مقاله به سوال استیک چیست جواب دادیم. از آنجایی که پلتفرم‌های دیفای، تنها چند سال است که به وجود آمده‌اند، بهتر است این موضوع را به خاطر داشته باشید که درصد قابل توجهی از کاربرانی که از این پلتفرم‌ها برای استیک استفاده می‌کنند، معمولا ترس از جا ماندن یا همان فومو (FOMO) دارند. آنها فکر می‌کنند ممکن است در صورت عدم فعالیت در این پلتفرم‌ها، سود زیادی را از دست بدهند.

همیشه به یاد داشته باشید بازار کریپتو کارنسی، بسیار گسترده است و احتمال اینکه در دام کلاهبرداران بیافتید، زیاد است؛ بنابراین باید جوانب احتیاط را کاملا رعایت کنید. سعی کنید در پروژه‌ها و پروتکل‌های جدیدی به سودهای بسیار بالا و نه چندان منطقی به کاربران پیشنهاد می‌کنند، فعالیت نکنید.

در این مطلب به معرفی استیکینگ ارز دیجیتال پرداختیم و به تعدادی از پلتفرم‌های مختلف سهام گذاری اشاره کردیم. ما در تیم بیتمینو تلاش می‌کنیم تا محتوایی را تولید کنیم که شناخت شما از کریپتو کارنسی را بیشتر کند. اگر تجربه استیک ارز دیجیتال را دارید یا در طی روند استیکینگ به مشکل خورده‌اید، حتما در بخش کامنت‌ها آن را برای ما ارسال کنید.

سوالات متداول:

1) مزیت استیکینگ چیست؟

با سهامداری، می‌توانید دارایی‌های دیجیتال خود را به کار بیاندازید و بدون فروش آن‌ها درآمد غیرفعالی کسب کنید. از برخی جهات، استیکینگ شبیه به واریز وجه نقد در یک حساب پس انداز پربازده است. بانک‌ها سپرده‌های شما را قرض می‌دهند و شما سود موجودی حساب خود را دریافت می‌کنید.

2) چرا استیکینگ بهتر از ماینینگ است؟

استخراج تا حد زیادی به دلیل تأثیرات زیست محیطی آن مورد انتقاد قرار می گیرد؛ زیرا انرژی زیادی برای اجرای سخت افزار مورد نیاز است که مشکلات محاسباتی پیچیده موجود در استخراج را حل می‌کند. استیکینگ  مستلزم سرمایه گذاری اولیه مشابه در تجهیزات نیست؛ بنابراین برای افراد عادی بیشتر قابل دسترسی است .

3) معایب استکینگ چیست؟

یکی از بزرگترین معایب استیکینگ کریپتو این است که می‌تواند دارایی‌های شما را برای مدت طولانی محدود کند. به عنوان مثال، اگر ارزهای خود را برای یک سال استکینگ کنید، در این مدت نمی توانید به آنها دسترسی داشته باشید.

تحریریه

بیتمینو فعالیت رسمی خود را در سال 1399 بصورت برای افزایش آگاهی مردم در زمینه ارز دیجیتال آغاز نموده است و سعی دارد مرجعی برای مطالعه آخرین اخبار و آموزش های مربوط به ارز دیجیتال برای فارسی زبانان شود.و همچنین قصد دارد تا ابزار هایی مانند قیمت لحظه ای و دیگر ابزار های ارز دیجیتال را بصورت رایگان در اختیار عموم قرار دهد.

نوشته های مشابه