مفاهیم پایه ارز دیجیتال

آلت سیزن چیست و چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

اگر از علاقمندان و فعالان بازار ارز دیجیتال باشید، احتمالا بارها اصطلاح آلت سیزن (AltSeason) را شنیده‌اید. آلت سیزن در واقع به زمان‌هایی گفته می‌شود که در آن تمایل به خرید آلت کوین‌ها بیشتر از بیت کوین است. معمولا در این مواقع آلت کوین‌ها رشد چند برابری را تجربه می‌کنند و به همین خاطر شناسایی زمان مناسب آن می‌تواند در تعیین استراتژی و کسب درآمد از رمزارزها مفید باشد. در ادامه این نوشته یاد می‌گیریم که آلت سیزن چیست و چطور می‌توانیم آن را با استفاده از نمودارهای دامیننس تشخیص دهیم.

 آلت سیزن یا فصل آلت کوین‌ها چیست؟

قبل از بررسی آلت سیزن ابتدا بهتر است بدانید آلت کوین (Altcoin) چیست؟ آلت کوین مخفف عبارت Alternative Coin بوده و به تمام ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین گفته می‌شود. یعنی ارزهایی مانند اتریوم، لایت کوین، دوج کوین، ریپل و… همگی یک آلت کوین به شمار می‌روند.

هنگامی که بیت کوین به عنوان اولین رمز ارز معرفی شد، مشکل اصلی محدود بودن تعداد آن بود. به همین خاطر ارز دیجیتال‌های دیگری وارد بازار شدند تا این محدودیت را از بین ببرند. هر کدام از این رمز ارزها ویژگی‌های مخصوصی دارند؛ یکی تراکنش‌ها را با سرعت بالا انجام می‌دهد و دیگری کارمزد پایینی برای تراکنش‌ها دریافت می‌کند.

بیت کوین از زمان ظهور تا الان صدرنشین بوده و بیشترین معاملات بازار را به خود اختصاص می‌دهد. اما دوره‌هایی در بازار به وجود می‌آید که در آن، آلت کوین‌ها رشد بیشتری نسبت به بیت کوین دارند. به این زمان‌ها، آلت سیزن یا فصل آلت کوین‌ها گفته می‌شود. در این دوره‌ها معمولا سلطه بیت کوین به صورت موقتی از بین رفته و نوسانات و دستاوردهای آلت کوین‌ها شروع می‌شود.

در این زمان‌ها به خاطر ایجاد شدن سرمایه گذاری FOMO، قیمت‌ها به شدت بالا می‌رود به طوری که قیمت یک ارز امکان دارد به بیش از حد ارزش گذاری شده برسد. بسیاری از سرمایه گذاران قبل از پایان یافتن آلت سیزن، ارزهای خود را فروخته و از بازار خارج می‌شوند. بعد از مدت کوتاهی نیز قیمت‌ها روند نزولی پیدا کرده و برخی سود زیادی به دست می‌آورند و برخی دیگر ضررهای بزرگی را متحمل می‌شوند.

بنابراین آگاهی دقیق از زمان شروع آلت سیزن و پایان آن می‌تواند نقش موثری در کسب سودهای چندبرابری داشته باشد.

دامیننس بیت کوین به چه معناست؟

دامیننس بیت کوین به ارزش بازار بیت کوین نسبت به ارزهای دیجیتال دیگر گفته می‌شود. به عنوان مثال اگر ارزش کل بازار رمز ارزها 1000 میلیارد دلار و ارزش بیت کوین 700 میلیارد باشد. دامیننس بیت کوین 70 درصد خواهد بود. همچنین دامیننس آلت کوین‌ها نیز به همین نسبت 30 درصد خواهد بود.

هنگامی که آلت سیزن رخ می‌دهد، آلت کوین سهم بیشتر بازار را به خود اختصاص می‌دهند و به همین خاطر Bitcoin Dominance کاهش می‌یابد. بعد از اینکه فصل آلت کوین‌ها به پایان رسید، دوباره دامیننس بیت کوین شروع به رشد کرده و تسلط خود را به دست می‌آورد.

بیت سیزن چیست؟

بیت سیزن

اگر با مفهوم آلت سیزن چیست به طور کامل آشنا شده باشید، بیت سیزن به نقطه مقابل آن گفته می‌شود. یعنی زمانی که بیت کوین با سرعت بالایی رشد می‌کند؛ بنابراین در بیت سیزن، افراد تمایل بیشتری به خرید و سرمایه گذاری روی بیت کوین دارند و حجم معاملات در این مدت به شدت افزایش پیدا می‌کند.

آشنایی با فاکتورهای مهم در تشخیص آلت سیزن

با بررسی میزان جابه‌جایی پول بین رمز ارزها می‌توان فهمید که آیا مردم تمایل به سرمایه گذاری روی بیت کوین دارند یا آلت کوین‌ها. در واقع وضعیت بازار همواره بین این دو در حال تغییر بوده و هنگامی که بازار روند نزولی پیدا می‌کند، آلت کوین‌ها ریزش بیشتر و سنگینی را تجربه می‌کنند. درست است که این شرایط یک آلت سیزن است اما در روندهای نزولی سود زیادی نصیب سرمایه گذاران نمی‌شود و به همین خاطر هدف ما تشخیص به موقع آلت سیزن در روند صعودی بازار است.

بنابراین اولین نکته برای تشخیص زمان درست فصل آلت کوین، توجه به ارزش کل بازار است. یعنی در زمان‌هایی که پول زیادی وارد بازار آلت کوین‌ها می‌شود، احتمال رخ دادن آلت سیزن افزایش می‌یابد. در تریدینگ ویو ارزش کل بازار با نماد Total و ارزش بازار آلت کوین‌ها با نماد Total2 نمایش داده می‌شود.

نکته بعدی توجه به ارزش کل بازار استیبل کوین‌ها و میزان دامیننس آن‌ها است. (استیبل کوین به ارزهای گفته می‌شود که قیمت آن‌ها تحت شرایط مختلف ثابت بوده و عرضه و تقاضا بر قیمت آن تاثیر نمی‌گذارد. چرا که دارای پشتوانه فیزیکی هستند. مثل تتر که دلار آمریکا پشتوانه آن است) اگر پول جدیدی که وارد بازار می‌شود بر روی استیبل کوین‌ها متمرکز شده باشد، بیت کوین و آلت کوین‌ها رشد زیادی نمی‌کنند. اما اگر دامیننس یا تسلط استیبل کوین‌ها کمتر شود، می‌تواند نشانه‌ای برای آلت سیزن باشد.

فاکتور آخر برای تشخیص آلت سیزن، بررسی دامیننس بیت کوین است که در تریدینگ ویو با نماد BTC.D نشان داده می‌شود. در صورتی که این عدد پایین بیاید، امکان رخ دادن فصل آلت کوین‌ها بیشتر می‌شود. در نمودار زیر می‌توانید میزان سلطه بیت کوین بر بازار در دوره‌های زمانی مختلف را مشاهده کنید.

دامیننس بیت کوین

آلت سیزن چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

حال که با مفهوم آلت سیزن چیست و با فاکتورهای مهم تشخیص آن آشنا شدید، در ادامه حالت‌های مختلفی را بررسی خواهیم کرد تا بدانیم آلت سیزن دقیقا در چه زمان‌هایی رخ می‌دهد تا وارد بازار شویم و در چه زمان‌هایی لازم است سرمایه خود را از آلت کوین‌ها خارج کنیم.

حالت اول: صعودی بودن ارزش کل بازار و کاهش ارزش آلت کوین‌ها

این حالت نشان دهنده ورود پول به بازار است. اما پول وارد شده برای سرمایه گذاری روی بیت کوین صرف می‌شود. در این شرایط می‌توانید از دامیننس بیت کوین و تتر کمک بگیرید. اگر دامیننس بیت کوین افزایشی و دامیننس تتر کاهش باشد، یعنی سرمایه جدید وارد بازار بیت کوین شده و بیت سیزن رخ داده است. اما اگر دامیننس تتر حالت رنج داشته باشد، یعنی پول جدید وارد بازار نشده و صعود دامیننس بیت کوین به خاطر فروش آلت کوین‌ها اتفاق افتاده است.

حالت دوم: ارزش کل بازار و آلت کوین‌ها نزولی است

 

اگر نمودار این دو، حالت نزولی پیدا کند، یعنی پول از بازار ارزهای دیجیتال در حال خارج شدن است. در این مواقع بهترین استراتژی خروج از بازار است. اما اگر روند نزولی را کوتاه مدت می‌بینید، می‌توانید بیشتر سرمایه خود را روی بیت کوین بگذارید. در این زمان‌ها آلت سیزن معنایی ندارد و بهتر است نظاره گر بازار باشید.

حالت سوم: ارزش بازار آلت کوین‌ها در حال افزایش است ولی ارزش کل بازار ثبات دارد

در این مواقع نزولی بودن دامیننس بیت کوین و تتر و افزایشی بودن دامیننس آلت کوین‌ها، نشان‌دهنده آلت سیزن است. یعنی پول از بیت کوین خارج شده و وارد بازار آلت کوین‌ها می‌شود و در نتیجه قیمت بیت کوین روند کاهشی پیدا می‌کند. این حالت معمولا خیلی کم رخ می‌دهد و در صورت وقوع زمان زیادی طول نمی‌کشد.

حالت چهارم: ارزش کل بازار و آلت کوین‌ها روند صعودی دارد

در این شرایط برای تشخیص آلت سیزن باید از دامیننس‌ها کمک بگیریم. اگر دو شرط زیر برقرار باشد، امکان رخ دادن آلت سیزن وجود دارد.

  1. دامیننس تتر نزولی باشد. معمولا در این مواقع دامیننس تتر کاهش است، چرا که افزایش ارزش کل بازار بدون خرج کردن استیبل کوین‌ها امکان‌پذیر نیست.
  2. دامیننس بیت کوین نیز نزولی باشد. البته پایین بودن دامیننس به معنای افت شدید قیمت بیت کوین نیست. بلکه اگر قیمت بیت کوین تغییر زیادی نداشته باشد، می‌توان گفت آلت سیزن رخ داده است.

بنابراین اگر دو حالت بالا رخ دهد و دامیننس آلت کوین‌ها افزایشی شد، امکان وقوع آلت سیزن بالا است و باید با دقت بیشتری روند بازار را دنبال کنید تا از فرصت به وجود آمده بهترین استفاده را داشته باشید.

حالت پنجم: ارزش کل بازار روند نزولی دارد ولی ارزش بازار آلت کوین‌ها روند صعودی

تا الان که در حال نگارش این مقاله هستیم، این اتفاق نیفتاده ولی برای کامل شدن بحث آن را مطرح می‌کنیم. این حالت نشان می‌دهد که پول از بازار بیت کوین خارج شده و بخشی از آن وارد بازار آلت کوین‌ها می‌شود. این حالت زمانی رخ می‌دهد که چیزی بیت کوین را تهدید کند.

بنابراین با توجه به توضیحات بالا نمی‌توان زمان دقیقی را برای رخ دادن آلت سیزن مشخص کرد. تنها راه تشخیص آن توجه به متغیرهایی مانند ارزش بازار، دامیننس‌ها و.. است.

چه چیزی باعث ایجاد آلت سیزن می‌شود؟

آشنایی با فاکتورهای مهم در تشخیص آلت سیزن

در اکثر مواقع هنگامی که بیت کوین حرکت تصاعدی خوبی را تجربه می‌کند، مدتی از حرکت ایستاده و رشد زیادی نمی‌کند. این کار باعث می‌شود تا سرمایه گذاران ارز دیجیتال مکان دیگری برای کسب درآمد انتخاب کنند. این افراد معمولا به سراغ ارزهای دیجیتال دیگر مثل اتریوم و سایر آلت کوین‌ها می‌روند. در صورتی که تعداد این افراد زیاد باشد و سرمایه قابل توجهی به سمت آلت کوین‌ها برود، باعث ایجاد آلت سیزن می‌شود.

در طی این دوره روند تازه‌ای در بازار ایجاد شده و در پی آن تعداد زیادی رمز ارز جدید وارد بازار می‌شود. یکی از آلت سیزن‌های معروف در سال 2017 رخ داد که در آن استارتاپ‌ها با عرضه اولیه ارزهای دیجیتال توانستند راه جدیدی برای کسب سرمایه فراهم کنند. در این زمان ارزهای دیجیتال زیادی به وجود آمد تا سلطه بیت کوین را کم کنند. اما 90 درصد از این پروژه‌ها جعلی بود که باعث شد بسیاری از سرمایه گذاران پول خود را از دست دهند.

در سال 2020 نیز تمایل مردم به سرمایه گذاری در توکن‌های غیر قابل معاوضه یا همان NFTها باعث شد تا تعداد ارزهای دیجیتال بیشتر شده و افراد بیشتری روی NFT سرمایه گذاری کنند.

چطور در فصل آلت کوین‌ها کسب درآمد کنیم؟

چطور در فصل آلت کوین‌ها کسب درآمد کنیم؟

برای داشتن عملکرد مناسب در آلت سیزن، باید آمادگی داشته باشید. به همین خاطر بهتر است از همین الان تحقیقات خود در مورد پروژه‌های جدید رمز ارزها را شروع کرده و مواردی که پتانسیل قوی دارند را شناسایی کنید. با اینکه انجام اینکار کمی دشوار است اما با بررسی تیم توسعه رمز ارز، محصولی که ارائه می‌دهند و جامعه وفادار آن، می‌توانید بهترین‌ها را تشخیص دهید.

بنابراین در صورتی که این موارد را شناسایی کردید، می‌توانید با خرید و نگهداری آن‌ها و فروششان در پایان آلت سیزن، سود بسیار خوبی را به دست آورید.

نتیجه گیری

آلت سیزن مفهومی است که با رشد و بلوغ بازار ارز دیجیتال بارها شاهد آن خواهیم بود. در برخی دوره‌ها بیت کوین عملکرد بهتری خواهد داشت و در برخی دیگر سلطه آلت کوین‌ها بیشتر می‌شود. همچنین توکن‌های جدیدی نیز همواره در حال ورود به بازار هستند و برخی از آن‌ها به خاطر داشتن ویژگی‌های خاص می‌توانند نظر بسیاری از سرمایه گذاران را جلب کنند.

بنابراین کسانی که فرصت را غنیمت شمرده و دانش خود را در زمینه ارزهای دیجیتال افزایش دهند، می‌توانند از فرصت‌های به وجود آمده در بازار نهایت استفاده را کرده و سودهای زیادی به دست آورند؛ گاهی از طریق سرمایه گذاری روی ارز دیجیتال و گاهی از طریق آلت سیزن‌های که به وجود می‌آید.

در این نوشته سعی کردیم مفهوم آلت سیزن چیست را به ساده‌ترین شکل ممکن بیان کنیم. در صورتی که در این رابطه سوالی داشتید، می‌توانید آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

حامد نوری

بیش از 4 سال است که در حوزه محتوا فعالیت دارم و همواره سعی می کنم محتوای مفیدی را در اختیار کاربران قرار دهم. تو این مدت تو حوزه های مختلفی کار کردم که یکی از جذاب ترین آن ها، حوزه ارز دیجیتال و متاورس است. عاشق یادگیری هستم و دوست دارم همیشه تجربیات جدیدی به دست بیارم.

نوشته های مشابه